+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Stephanie - Colostoma

Stephanie - Colostoma

Stomadrager in de kijker: Stephanie.

 

Vraag 1: Wat is je naam en hoe oud ben je?
Stephanie: Mijn naam is Stephanie en ik ben 42 jaar oud.

Vraag 2: Waar kom je vandaan?
Stephanie: Ik kom uit Nederland, uit de stad Utrecht.

Vraag 3: Wat zijn je hobby’s?
Stephanie: Ik ben graag creatief bezig. Ik maak zilveren sieraden, brei wandkleden en schilder graag. Ik word echt blij van het maken van mooie dingen. Daarnaast werk ik op een basisschool, en ook daar haal ik veel voldoening uit. Het werken met kinderen geeft me veel energie.

Vraag 4: Hoe zou je jezelf als persoon omschrijven?
Stephanie: Ik beschouw mezelf als een positief persoon. Ondanks de vele operaties en complicaties die ik heb doorgemaakt, probeer ik altijd lichtpuntjes te zien, hoe zwaar het ook is. Ik geloof dat een positieve houding me enorm helpt om door moeilijke tijden heen te komen.

Vraag 5: Sinds welke leeftijd heb je een stoma?
Stephanie: Ik kreeg op 35-jarige leeftijd de diagnose en kreeg mijn stoma toen ik 36 was.

Vraag 6: Welke stoma heb je?
Stephanie: Ik heb een colostoma, en later kreeg ik een rectumamputatie. Nu heb ik een zogenaamde "Barbie-butt", omdat mijn billen aan elkaar zijn genaaid. Ik kan er gelukkig om lachen! ;)

Vraag 7: Wat was de reden dat je een stoma moest krijgen?
Stephanie: Ik werd gediagnosticeerd met VACTERL, een verzameling van verschillende aandoeningen die al voor mijn geboorte in de baarmoeder ontstaan zijn. Mijn rug en bekkenbodem waren niet goed ontwikkeld, waardoor ik ernstige klachten kreeg. Maar lange tijd wist niemand precies wat er mis was.

Uiteindelijk kwam ik bij een kliniek terecht waar ze na een uur en een half allerlei onderzoeken deden en eindelijk konden ze uitleggen wat er mis was. Toen werd duidelijk dat een stoma een goede oplossing kon zijn voor mijn klachten.

Vraag 8: Hoe voelde je je na het krijgen van je stoma? Hoe ging je er toen mee om?
Stephanie: Het voelde voor mij als een bevrijding. Ik kon weer leuke dingen doen zonder angst of veel pijn. Het omgaan met de stoma ging verrassend gemakkelijk. Het materiaal was al snel goed passend voor mijn lichaam en voor mijn wensen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen en begon weer meer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.

Vraag 9: Hoe ga je er nu mee om?
Stephanie: Helaas heb ik na de stoma-operatie nog veel buikoperaties gehad, wat leidde tot meerdere grote buikbreuken. De kans op breuken na een stoma-operatie was iets waar ik niet van tevoren van op de hoogte was. Ik mocht zes weken niet tillen, maar dat was eigenlijk alles wat ik te horen kreeg. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik veel voorzichtiger met tillen en zwaar werk omgegaan.

Wat ik nieuwe stomadragers wil meegeven is dat de kans op een breuk groot is, maar dat je dit kunt verminderen door niet te tillen of zwaar werk te doen. Als je je hier bewust van bent en er rekening mee houdt, wordt de kans op een breuk veel kleiner. De gevolgen van een breuk kunnen ernstig zijn, en dat wens ik niemand toe.

Vraag 10: Welk advies zou je geven aan nieuwe stomadragers of mensen die binnenkort een stoma zullen krijgen?
Stephanie: Ik heb veel steun gehad aan lotgenoten. Er zijn verschillende groepen op Facebook waar je al je vragen kunt stellen. Niemand vindt het gek, en iedereen is heel vriendelijk en bereid om te helpen. Zo krijg je een idee van wat je kunt verwachten voor de operatie, maar ook na de operatie heb je vaak veel vragen en kun je daar terecht. In het begin denk je misschien dat je de enige bent, maar geloof me, we zijn met velen. We hebben allemaal een vergelijkbare ervaring doorgemaakt en zijn er voor elkaar!

 

Herken je jezelf in Stephanie haar verhaal, heb je vragen voor haar en zou je graag in contact komen?

Stuur dan een mailtje naar: info@bellawear.be en we bezorgen je haar gegevens!